Pse so uporabljali na vojni že stari Perzijci, Indi, Galci, Cimbri in Rimljani ; tudi v srednjem veku so imele vojske s seboj pse, ki so se borili ob strani vojakov proti sovražniku ter so bili tudi stražniki ali zasledovalci. V moderni vojni uporabljajo pse le za stražo, za saniteto, za pošiljanje poročil in za zasledovanje. Zlasti pudlji in ovčarski psi so zaradi svoje inteligence zelo uporabni v vojne namene.

Angleški vojaki s strojnimi puškami, ki jih vozijo psi.

Angleški vojaki s strojnimi puškami, ki jih vozijo psi.

Predstraže imajo večkrat pse, da jih pošiljajo nazaj k četam. Saniteta jih uporablja za iskanje ranjencev. Psi so dresirani, da ne lajajo ter da opravljajo svojo nalogo tiho in oprezno. Take pse imajo vse vojujoče države. Baje so se psi že prav izborno obnesli in zlasti kot raznašalci ukazov in povelj ter kot iskalci ranjencev so se izkazali psi jako spretne. Pasji sluh in vonj presega daleko človeški sluh in vonj.

Pes v službi Rdečega križa pri iskanju težko ranjenih na francoskem bojišču.

Pes v službi Rdečega križa pri iskanju težko ranjenih na francoskem bojišču.

To dejstvo izrablja tudi policija za iskanje raznih zločincev. Nekateri psi pa so še prav čudovito bistroumni ter so za vojake na vojni izredna pomoč. O uporabi psov v nemški vojski se je že mnogo čulo, ali o uporabi mačk bo redko komu kaj znano. Tudi mačke vrše v v nemški vojski važno nalogo. V vsakem skladišču imajo vojaških mačk, ki love miši in podgane. Te mačke nosijo okolo vratu trake z označbo „K. M. K.” (Kaiserliche Magazinskatze). V proračunu sta postavljeni po 2 K (skoraj 8 €) za vzdrževanje vsake teh čuvaric moke in drugega vojaškega živeža. V sedanji vojni igrajo torej prav važno vlogo tudi živali : konji, osli, mezgi, dromedarji (kamele), psi, mačke in golobi.

vir: Tedenske slike, 16.12.1914