21/01/2022 | 09:49
You are here:  / Napovedniki / Novice / Uncategorized / Video / 5 razlogov za ogled Netflixove serije 13 Reasons Why

5 razlogov za ogled Netflixove serije 13 Reasons Why

31. marca je Netflix lansiral serijo, ki se loteva problematike ustrahovanja v šolah, samomora in spolnega nadlegovanja. Serija je osnovana na istoimenski knjigi avtorja Jayja Asherja, ki je izšla že leta 2007, beremo pa jo lahko v več kot 20 jezikih. Prvotno naj bi po knjigi posneli film, v kateri bi imela glavno vlogo Selena Gomez. Njena vpletenost ni nikakršno presenečenje, saj je znano, da je pop zvezdnica tudi sama imela težave z depresijo in anksioznostjo. Zdaj nastopa v vlogi izvršne producentke.

Obravnavanje najstniške problematike na iskren in transparenten način je le eden od razlogov za ogled serije, ki prinaša svežino v televizijski prostor. Preverite še ostale.

1. Zgodba
Serija spremlja srednješolca Clayja, ki se na svoj način sooča s smrtjo svoje simpatije in prijateljice Hannah, ki je storila samomor. Namesto poslovilnega pisma Hannah za seboj pusti sedem kaset, na katerih epizodo za epizodo razkrije 13 oseb, ki so tako ali drugače odgovorne za njeno smrt. Gre za preplet dveh vzporednih pripovedi, ki jima gledalci z lahkoto sledijo.

2. Igralska zasedba
V vlogi Clayja se je preizkusil Dylan Minnette, ki ima za seboj precejšen nabor vlog. 20-letnik je med drugim zaigral že v Agents of S.H.I.E.L.D., Nikiti, Awake in Saving Grace. Katherine Langford je novinka na sceni in prihaja iz Avstralije. Avdicijo je opravila kar preko Skypa in to le nekaj tednov pred začetkom snemanja. Seveda pa ne gre zanemariti tudi starih mačkov, kot sta Kate Walsh (Grey’s Anatomy, Private Practice) in Josh Hamilton (Madam Secretary, American Horror Story, The Bourne Identity).

3. Sporočilo
Čeprav je glavna tema knjige (in serije) samomor, je glavno sporočilo pravzaprav, kako pogubno je lahko ustrahovanje v srednji šoli. K temu danes precej prispevajo družbena omrežja, ki lahko naredijo nepopravljivo škodo. Obsesija s številom všečkov, prijateljev in sledilcev, še posebej v obdobju odraščanja, je nedvomno zaskrbljujoča in odpira pomembna vprašanja. Serija daje velik poudarek tudi na seksizem in izpostavlja dvojne standarde za ženske in moške v naši družbi.

4. Ne samo za najstnike
Čar dobro napisanih zgodb, ki te kar posrkajo vase je, da presegajo starostne okvire. Ne glede na to, ali imate srednješolska leta v lepem spominu ali pa so bila prava nočna mora, dejstvo je, da ste preživeli. A kakšna brazgotina vseeno ostane, zato je ogled takšne serije kot je 13 Reasons Why, lahko zelo oseben.

5. Glasba
V seriji ne manjka dobre glasbe, od The Cure in Joy Division do sodobnikov kot so Lord Huron in Chromatics. Dve pesmi je prispevala tudi Selena Gomez. Seznam pesmi najdete na tej povezavi klik.

Druga sezona ali ne?

Kljub dobremu odzivu zaenkrat še ni znano, ali bo serija dobila tudi nadaljevanje. Selena Gomez je izjavila, da liki v sebi skrivajo še mnogo zgodb, za katere bi bilo škoda, da jih ne bi povedali. Nadaljevanja si prav tako želi avtor knjige Asher, ki sicer nima namena napisati še ene knjige. A na dokončno odločitev Netflixa bomo morali še malce počakati.

3 COMMENTS

  • Knjigo sem prebrala, vendar meni ni bila nič posebnega. Celo malo dolgočasna na začetku. (podrobna recenzija je na mojem blogu). Zato me serija niti ne vleče. Čeprav sem prebrala komentarje, da je zelo boljša od knjige. Mogoče počakam, še na kakšen pozitiven komentar pred ogledom 😉

    • Polona Polona

      Živjo Maja! Hvala za komentar. Jaz knjige sicer nisem prebrala, kar se mi zdi celo bolje, saj je potem napetost ob gledanju toliko večja 🙂 Meni osebno je serija res odlično posneta, pa tudi igralci so izredno talentirani. Jaz ti vsekakor priporočam, da si jo ogledaš 🙂
      Polona

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x