01/04/2023 | 10:10
You are here:  / Drama / Napovedniki / Uncategorized / Video / 5 razlogov za ogled serije The Crown

5 razlogov za ogled serije The Crown

V začetku novembra je Netflix lansiral novo serijo v desetih delih, The Crown. Serija spremlja življenje in kraljevanje britanske kraljice Elizabete II. Gre za eno najdražjih serij, saj so stroški produkcije ocenjeni na vrtoglavih 100 milijonov funtov. A upravičeno. Za vas smo zbrali pet razlogov za ogled ene najboljših serij tega leta.

Claire Foy

the-crown1

Stopiti v kraljičine čevlje je nedvomno težka naloga, a ne bi si mogli zamisliti boljše igralke za to vlogo kot Claire Foy. Preden si je nadela krono, je igrala v britanski mini seriji Little Dorrit, poznamo pa jo tudi po vlogi Anne Boleyn v mini seriji Wolf Hall, za katero je prejela tudi več nominacij. Kot zanimivost naj omenimo, da je Claire tik pred snemanjem rodila svojega prvega otroka, zato so morali snemanje prilagoditi njenemu urniku dojenja.

Prizorišča snemanj

dvorec

Kljub neštetim poskusom, da bi pridobili dovoljenje za snemanje v Westminstrski opatiji, so producente vedno znova zavrnili. Kraljeva poroka je bila tako posneta v katedrali Ely. Prav tako so scene, ki naj bi se odvijale v Buckinghamski palači, posnete v dvorcu Lancaster. Med drugimi lokacijami lahko vidimo tudi gledališče Lyceum Theatre in Ardverikie House, ki nadomešča posestvo Balmoral na Škotskem. Ekipa se je odpravila tudi v Južno Afriko, kjer so posneli scene iz Kenije.

Scenarij

claire2

Krivec za serijo je nihče drug kot Peter Morgan, ki je napisal scenarij tudi za film The Queen iz leta 2006. Morganov namen je bil predvsem prikazati kraljevo družino kot čisto navadne smrtnike in se čim bolj približati resnici. Ekipa tako ni ničesar prepustila naključju in se skupaj z zgodovinarji vrgla v raziskovanje članov kraljeve družine. Scena, v kateri tajnica bere Churchillu, medtem ko se ta namaka v kadi, je resnična, saj je povzeta iz dokumentarca o ženskah, ki so delale zanj. Pri protokolu jim je na pomoč priskočil Major David Rankin-Hunt, nekdanji vojak, ki je več kot 30 let delal za kraljevo družino.

John Lightow

lightow

Poznamo ga po izredno raznolikih vlogah – od serijskega morilca v Dexterju do marsovca iz serije Tretji kamen od sonca. A John Lightow kljub svoji bogati karieri sprva ni bil popolnoma prepričan v svoje sposobnosti, ko so mu ponudili vlogo premierja Winstona Churchilla. A takšne vloge enostavno ne gre zavrniti. Priprave so trajale kar pet mesecev, v tem času pa je poslušal številne njegove posnetke, gledal videe ter prebral njegove knjige in biografije, da bi se lahko čimbolj vživel v njegovo vlogo.

Drama, drama, drama

philipmarga

 

Serija portretira kraljico na drugačen način, kot smo je vajeni. Prikaže jo kot ranljivo, neizkušeno dekle, ki prezgodaj izgubi svojega očeta in je popolnoma nepripravljena, da zasede prestol. Čeprav ji družina in zakon pomenita ogromno, ju mora zaradi svojega novega položaja velikokrat postaviti na drugo mesto. V seriji tako ne manjka konfliktov s princem Philipom (Matt Smith), ki se kar ne more sprijazniti z ženino novo vlogo in dejstvom, da sam nikoli ne bo glava družine. Zaradi njenega položaja se načne tudi odnos z njeno sestro, princeso Margaret (Vanessa Kirby).

Netflix načrtuje skupno šest sezon in šestdeset delov, v katerih bomo lahko spremljali kraljičino življenje vse do današnjega dne. Čeprav kraljeva družina v zvezi s serijo še ni dala izjave za medije, se je še kako dobro zaveda, pravi Morgan. Glede na to, da gre za eno redkih televizijskih upodobitev, ki na spoštljiv in resnicoljuben način prikazuje dogodke, z njihove strani ne bi smeli pričakovati veliko kritik.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x