03/10/2022 | 02:39
You are here:  / Sci-Fi / Seznami / 5 razlogov za ogled serije Doctor Who

5 razlogov za ogled serije Doctor Who

Doctor Who je na TV ekranih že dolgo časa, a je izjemno popularnost doživel šele s ponovnim zagonom leta 2005, v katerem je prvega (oziroma devetega v vsej zgodovini serije) doktorja igral Christopher Eccleston (Malekith v Thor: The Dark World).

Doctor Who se je v Veliki Britaniji začel predvajati leta 1963, ko je doktorja zaigral William Hartnell. Zgodba se vrti okrog doktorja, katerega imena ne ve nihče. The Doctor je Time Lordskozi čas potujoči humanoidni nezemljan s planeta Gallifrey. O njem je znanega zelo malo, oziroma nekaj več kot na začetku serije v šestdesetih – gre za potnika skozi čas in prostor, ki se bojuje s krivičnostjo in pomaga prebivalcem širnega vesoljstva v težavah. Z njim vedno potuje sopotnik – a companion, v večini primerov ženskega spola, ki mu pomaga pri reševanju vesolja. Najbolj je prepoznan po svojem plovilu TARDIS (time and relative dimension(s) in space), ki na zunaj izgleda kot stara telefonska govorilnica, ki je bila izjemno pogosta v času, ko je serija prvič prišla na TV ekrane.

Sama originalne serije nisem (še) gledala, a me je zadnja verzija izjemno pritegnila. Kljub nerodnim posebnim učinkom na začetku serije me je pritegnila zgodba, izjemni liki in ogromno akcije. Tu je nekaj razlogov, zakaj je vredno pogledati serijo Doctor Who, če tega še niste storili.

1. Znanstvena fantastika

doctor-who-robot

Žanr me je vedno privlačil, saj je izjemno odprt za domišljijo. Je žanr, ki nima nekih smernic, in je tako lahko dobesedno karkoli. Pisci scenarijev, kostumografi in maskerji so to v Doctor Who izkoristili kar se da. Serija je zelo dinamična – doktor potuje tako v preteklost kot v prihodnost, to pa še ne pomeni, da tudi v srednjeveški Angliji ne srečamo robotov. Potovanje na druge planete je vedno zabavno, saj srečamo ogromno novih bitij in ras, ki celotno zadevo naredijo še bolj eksotično. Nezemljani niso vedno okrogloglavi sluzasti ogabneži, kar je v podobnih serijah kar standard, včasih so prav ljubki!

2. Liki

doctor-who-evolucija

Doktor kot glavni lik je izjemno zanimiv. O njem vemo zelo malo, zato ga vedno obdaja skrivnostnost. Je izjemno inteligentno bitje, ki obvlada tako matematiko kot mečevanje, njegova humor in sarkazem pa sta “za prste obliznit”. Osebno mi je zelo všeč zaradi dejstva, da ni Zemljan (oziroma Američan, ahem ahem), ki na koncu epizode reši svet in vesolje. Gre za osebo, o kateri nihče ne ve veliko, a so o njem vsi slišali vsaj nekaj. “The Doctor” se s strahospoštovanjem šepeta vsako epizodo ne glede na to, kje se ta odvija. Da ne bi o tem, da svet rešuje zgolj z izvijačem.
Njegove sopotnice so še bolj odlične, ker niso nemočne koklje, ki so na ekranu zgolj zato, da zračijo svoje oprsje. V veliko primerih so prav one tiste, ki pomagajo doktorju do rešitve ali mu dajo idejo, kako problem sploh načeti. Vse so pogumne in pametne, kolikokrat pa so že rešile doktorjevo zadnjico, ne bi omenjala.

3. Raznolikost

doctor-who-jack-harkness

Kot že prej omenjeno, v seriji ne manjka tujih ras in bitij, ki so nedvomno plod neverjetnih možganov, a serija prav tako ne skriva odprtosti do drugih ‘deviacij’. Pred kratkim je bila serija na udaru zaradi prvega poljuba med dvema ženskama v seriji. Ni potrebno omeniti, da je to povzročilo kopice pritožb, čeprav so ljudje vedeli, da sta lika, ki sta mimogrede izmenjavala kisik in ne uživala v čem bolj vročem, poročen par. A to ni prvi primer homoseksualnih likov. Med bolj priljubljenimi je Captain Jack Harkness, očarljivo prikupen omniseksualen potnik skozi čas in prostor, ki v nekaj epizodah pomaga doktorju.
Mnogi sicer opozarjajo, da kljub močni raznolikosti doktorja vedno igra belec, in res je dokaj očitno, ko ga postaviš ob bok ostalim likom. Mogoče se čez čas to spremeni. Pod raznolikost pa lahko odkljukamo tudi žanr posameznih delov, saj je Doctor Who predstavil svoje čare že skoraj v vseh – romantika, drama, grozljivka, noir, komedija … Doctor Who se vedno znajde.

4. Zgodovina

doctor-who-churchill

Kljub žanru znanstvene fantastike je precej epizod postavljenih v preteklost. Tako je bil doktor zraven, ko je Pompeje pokopal izbruh Vezuva. Prav tako smo v zadnji epizodi (6. september 2014) lahko srečali Robina Hooda (ki se je mimogrede bojeval z roboti), pred tem v nekaj delih pa tudi kraljico Viktorijo in Winstona Churchilla.
Zanimivost: V eni od epizod je deseti doktor, David Tennant, prišel v London v času začetka Olimpijskih iger 2012 (epizoda se je odvijala precej pred dejanskim dogodkom), kjer je del poti nesel tudi olimpijsko baklo. Leta 2012 je enajsti doktor, oziroma igralec lika Matt Smith dejansko sodeloval pri nošnji bakle do cilja, za kar si večina oboževalcev dela zasluge.

5. Britanskost

doctor-who-tardis

Vse v tej seriji je britansko – od odličnih igralcev do fantastičnega britanskega humorja (in žaljivk). Mogoče sem pristranska, ker mi je všeč skoraj vse, kar se tiče Otoka, a se serija res trudi, da pokaže svoj izvor. Nabor igralcev tako za glavnega lika kot za njegove sopotnice je zavidljiv, prav tako je v seriji nastopilo že mnogo slavnih imen – Kylie Minogue, John Cleese, Simon Pegg, Richard Dawkins, Sir Michael Gambon, John Hurt in mnogi drugi.
Če vas to ni prepričalo, naj vržem na vrh še to, da je serija dobila že kup nagrad, med katerimi sta tudi slovita in močno želena BAFTA in Hugo (pa ne samo po ena!). Na ekranih je serija že 50 let, in če to ni dober pokazatelj, kako odlična je, potem vam ni več pomoči.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x