01/04/2023 | 09:52
You are here:  / Komedija / Seznami / 6 razlogov za ogled serije BoJack Horseman

6 razlogov za ogled serije BoJack Horseman

BoJack Horseman je sveža animirana serija za odrasle, ki jo je ne dolgo nazaj objavil Netflix. Govori o konju, ki je bil v devetdesetih izredno priljubljen igralec v sitcom seriji, danes pa se spopada z nekdanjo slavo, nevoščljivostjo, ljubeznijo in depresijo/alkoholizmom. Živi v svetu, ki je naseljen tako z ljudmi kot antropomorfnimi živalmi, njegov sostanovalec je zguba Todd (Aaron Paul), ima mačjo agentko (Amy Sedaris) in založnika pingvina (Patton Oswald). Ta od njega zahteva biografijo, ki jo piše Dianne (Alison Brie). Ko se zaljubi vanjo, se zgodba šele začne. Če vas še nismo prepričali, si preberite sledeče razloge.

Aaron Paul je posodil glas sostanovalcu Toddu

bojack-horseman-aaron-paul

Aaron Paul je bolj znan po vlogi Jesseja v Breaking Bad, tu pa je prevzel bolj lahkotno vlogo sostanovalca, ki v življenju nima perspektive, je pa izredno dober po srcu in kar preveč naiven. Aaron Paul je bil eden od razlogov, da sem se ogrel za serijo.

Gre za nadaljevanko

bojack-horseman-nadaljevanka

Mnoge serije lahko začneš gledati kadarkoli, pa prej ali slej ugotoviš, kdo je kdo in za kaj gre. Bojack Horseman pa zahteva, da si serijo ogledate od začetka, kar ne bi smela biti težava, saj celotna prva sezona traja natanko pet ur. Liki se čudovito razvijajo in marsikatera skrivnost je razkrita.

Ni klišejska serija s srečnim koncem

bojack-horseman-no-happy-ending

Mogoče dandanes ne potrebujemo serije, ki nima srečnega konca in za tako absurdno zgodbo je še bolj zanimivo, da ga nima. Mogoče so na koncu sezone vsi na boljšem, a težave ostajajo. Ne izdam vam, katere, a za drugo sezono ostaja še ogromno materiala. (In kot kaže, se že piše.)

Šale v ozadju

bojack-horseman-sale-v-ozadju

Četudi je zgodba nekam žalostna, je serija v končni fazi komedija, saj je vsaka minuta nabita s humorjem, tako v dialogih kot z dogajanjem v ozadju. BoJackova agentka je mačka, katere telefon predvaja “Jellicle Cats”, ko da nekoga na čakanje. Ameriški marinec, oziroma Tjulen, je dejansko tjulen. Vmes kot zvezdniškega gosta vidimo “psa Ubuja, ki vedno sedi”, kar je aluzija na odjavno špico mnogih serij, kjer nekdo reče “Sit, Ubu, sit. Good boy.” Mnogo je besednih iger, parodij na Hollywood in satiričnega humorja. Mogoče postane vzorec “šala-žalost-šala-žalost” preveč očiten, a to ne moti.

Serija si upa tvegati

bojack-horseman-tvegane-sale

Mnoge sitcom serije igrajo na uveljavljene strune in klišejski humor, za vsak primer pa dodajo še vnaprej posnet smeh iz šestdesetih. BoJack pa si upa iti dlje. Šale so temačne, komedija je vedno podčrtana z žalostjo, a kot rečeno, humor vedno popravi priokus. Poleg ostre satire na račun sodobnega sveta in predvsem Hollywooda, vidimo seks med konjem in človekom (ni tako eksplicitno), šalo na račun zarote, da Hollywoodu vladajo Judje, pošalijo se o terorizmu… Nočem vam vsega pokvariti, seveda.

Slavni gostje

bojack-horseman-slavni

Poleg redne zasedbe se v seriji oglasijo tudi Stephen Colbert, Olivia Wilde, Patton Oswalt, Keith Olbermann, Naomi Watts in Stanley Tucci. Glede na dobre odzive kritikov se v drugi sezoni mogoče obeta še kdo.

Serija je (predvsem pri nas) podcenjena in o njej se redko govori, še manj pa je možnosti, da bo kmalu na naših televizijah. A kdor si jo je ogledal, je o njej razlagal vsem prijateljem in velika možnost je, da boste enako storili tudi vi. Toplo priporočamo.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x