01/04/2023 | 10:39
You are here:  / Drama / Komedija / Seznami / Najboljše britanske serije

Najboljše britanske serije

Na portalu največ pozornosti namenimo ameriški produkciji TV serij, saj je ta najbolj živahna in zastopana. A zagrešili bi greh, če bi dejali, da Britanci zaostajajo za Američani. Ko gre za komedijo, jih prehitijo za svetlobna leta, ob dramah pa nam zastaja dih, ko se čudimo nad kvaliteto. Težava britanskih serij je mogoče kratkost sezon in odsotnost pompoznosti, ko gre za promoviranje.

V uredništvu smo sestavili popoln seznam najboljših TV serij z Otoka ter jih razdelili po kategorijah. Ker je britanskih TV serij ogromno, smo jih presejali z našim TV Sejalom (skupina ljudi, ki se prepira o kvaliteti serij in se bolj ali manj na koncu strinja o zmagovalcih).

Seveda se zna seznam spreminjati in daljšati, zato nam lahko v komentarjih sporočite, če smo katero pozabili. (Nekatere smo namenoma.)

brit-komedija-header

Coupling

coupling

Zveze, ljubezen in seks so vedno dober vir humorja, kar je ugotovil tudi Steven Moffat (Sherlock, Doctor Who), ki je ustvaril šesterico prijateljev, katerih življenja se vrtijo okrog zmenkov in seksa. Vsak izmed likov je po svoje zmešan, najbolj pa gledalce zabava Richard Coyle, ki je spolno zafrustriran in neprestano fantazira o neverjetnih stvari, njegova usta pa delujejo hitreje kot možgani.

Fawlty Towers

fawlty-towers

John Cleese, obraz Monty Pythona, se je kasneje lotil še solo kariere in posnel fantastično serijo Fawlty Towers, v kateri igra vzkipljivega, nesposobnega in arogantnega lastnika hotela, kjer mu štrene meša priseljeni natakar, zadnjico pa mu rešuje bolj sposobna žena. Pythonovski duh je zelo prisoten, šale pa nepozabne.

Little Britain

little-britain

Dvojec David Walliams in Matt Lucas sta ustvarila nagnusno dobro serijo skečev, v katerih nastopa vrsta neverjetno absurdnih likov: tipična britanska najstnica; “edini gej v vasi”, ki hoče, da bi ga vsi zatirali; uradnica brez duše in možganov; transvestit, ki vse prepričuje, da je dama; zavaljena voditeljica kluba za hujšanje; … Lahko rečem, da politična korektnost ni vrlina te oddaje in ravno to jo postavlja nad mnoge druge komedije.

Miranda

miranda

Miranda Hart v situacijski komediji blesti kot Miranda Hart in s pomočjo odličnih soigralcev riše napol avtobiografsko zgodbo pripetljajev in dogodivščin, ki se očitno lahko dogajajo le njej, glasni in zmedeni prodajalki šaljivih izdelkov. Ker je družbeno nerodna, ji iz zagat pomaga prijateljica Tilly, ki je rahlo utrgana ter mama Penny, ki jih po zahtevah srednjega sloja poskuša najti tako moža kot tudi konkretno službo. Humor je tako brihten kot tudi simpatičen, serija pa vredna ogleda.

Monty Python’s Flying Circus

monty-python-flying-circus

Vsak komik, ki je vreden dveh grošov, rad prizna, da so njegovi idoli fantje iz ansambla Monty Python. Svet lahko namreč delimo na čas pred njimi in po njih, saj so naredili pravo revolucijo v TV komediji, tako s serijo kot tudi filmi. Nadrealistični skeči, ki so večinoma tako smešni, da mora gledalec na novo določiti svoje meje smeha ter igralci, ki so gotovo iz drugega planeta. Kdor se ima za ljubitelja komedije in si še ni ogledal te serije, se mora nemudoma zapreti v sobo in se izobraziti na dušek.

Only Fools and Horses

only-fools-and-horses

Kultna serija iz osemdesetih mora biti na seznamu, saj je neke vrste oče britanske komedije, ki je sledila. David Jason je Del Boy, ki je prebrisan in podjeten preprodajalec, Nicholas Lyndhurst pa je njegov brat Rodney, rahlo trapast, a dobrega srca. S svojim dedkom/stricem živita v zanikrnem stanovanju in od začetka do konca serije poskušata obogateti, na takšen in drugačen način – predvsem pa na inovativen in sila trapast.

Peep Show

peep-show

David Mitchell in Robert Webb sta posnela več oddaj skupaj, a prva je bila Peep Show, ki sledi dvema moškima v dvajsetih. Mark Corrigan (Mitchell) ima redno službo, a je sila neroden in osiromašen na področju družabnosti. Jeremy Usbourne (Webb) pa je brezposeln glasbenik, ki živi pri Marku in poskuša s svojim optimizmom ustvariti ravnovesje v stanovanju črnogledosti in cinizma. Igralca sta sila simpatična, scenarij pa odličen.

The Blackadder

the-blackadder

Kdo Rowana Atkinsona pozna le po vlogi gospoda Fižolčka, gotovo podcenjuje njegove igralske in humoristične sposobnosti. Černi gad je ambiciozen samovšečnež, ki ima več sreče kot pameti, a kljub temu njegovi geni potujejo od srednjega veka do prve svetovne vojne. Tod sta svojo slavo kovala tudi Hugh Laurie in Stephen Fry, serija pa je vredna večkratnih ogledov.

The Inbetweeners

the-inbetweeners

Vsi se spomnimo, kako neodrasli smo bili v najstniških letih. Po glavi so nam hodile le dekleta, čas smo najraje preživljali v družbi prijateljev, pogosto so se nam dogajale popolne traparije. Serija The Inbetweeners sledi štirim fantom, Willu, Simonu, Neilu in Jayu, ki si ne bi mogli biti bolj različni. A kljub temu so najboljši prijatelji, njihove dogodivščine pa so tako zabavne, da si jih boste ogledali večkrat.

The Office

the-office-uk

Večina sicer najbolj pozna ameriško verzijo The Office, kjer svojo nesposobnost deli šef Michael Scott (Steve Carell), a vse se je začelo z britanskim izvirnikom, kjer je še bolj nesposoben, neprimeren in zabaven Ricky Gervais v vlogi Davida Brenta. Humor je tipičen za navezo Gervais-Merchant, prvi pa tako odlično odigra nerodne situacije, da je še gledalca sram zanj. Med drugim v seriji blesti tudi Martin Freeman, zdaj najbolj znan po vlogi v Sherlocku in Fargu.

The Thick of It

the-thick-of-it

Britanci so mojstri politične satire in The Thick of It je njen vrhunec. Kaotično montirana komedija, v kateri blesti Peter Capaldi (najnovejši Doctor Who), se osredotoča na predsednika vlade, njegove svetovalce in strankinega spin-doktorja. Čudovito prikaže laži in prikrivanja, kaos in nesposobnost, škandale in traparije politikov. Še bolj zanimivo pa je, da so za Capaldijev lik najeli strokovnjaka za kletvice, da bi prav zanj izumil nekaj novih, sočnih žaljivk.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x