11/08/2022 | 16:38
You are here:  / Drama / Komedija / Seznami / Najboljše britanske serije

Najboljše britanske serije

brit-drama-header

Black Mirror

black-mirror

Charlie Brooker, naš najljubši britanski mizantrop, se je lotil znanstveno- fantastične satire v obliki drame. V treh epizodah na sezono pokaže temno stran življenja in tehnologije, oziroma naše zasvojenosti s slednjo. Brooker se z resnim obrazom ponorčuje iz obsedenostjo s slavo, šovi talentov, dosežki, smrti zasebnosti in družabnih medijev.

Doctor Who

doctor-who

Serija, ki lahko preživi skoraj polovico stoletja, gotovo dela nekaj prav. Res je, da je Doctor Who rahlo trapast, a vedno novi “doktorji”, vedno nove dogodivščine in vsakič drugačna atmosfera pritegnejo tako mlade kot tudi starejše gledalce. To, da vajeti v rokah drži Steven Moffat (Sherlock), je gotovo dodaten razlog za ogled, če pa jih želite več, si preberite naš seznam.

Game of Thrones

game-of-thrones

Dolgo je trajalo, da sem preveril, zakaj so vsi tako navdušeni nad ekranizacijo izjemno popularne knjižne serije Igra prestolov. In vredno je bilo. Svet, v katerem se odvija zgodba, je okruten in neusmiljen, liki pa bodisi občujejo med seboj ali pa se pobijajo. A to je le površna obnova. Pod tem se skriva družbenokritična paralela današnjemu svetu in čudovita obnova evropske zgodovine. Podrobnosti, katerim so se ustvarjalci posvetili in fantastični igralci so razlog za spremljanje serije, če vas že zgodba in zmaji ne prepričajo. Pa bi vas morali.

Life on Mars

life-on-mars

Serija združuje dva najboljša žanra britanske TV drame: kriminalko in znanstveno fantastiko. Sam Tyler je policist, ki se po prometni nesreči leta 2006 zbudi kot policist v letu 1973. Opravka imamo torej z “vintage” verzijo Law and Order ter LOST. Tyler mora v Manchestru pred 40 leti reševati okrutne zločine in istočasno ugotoviti, zakaj je pristal v preteklosti. Ker je celotna serija dolga zgolj 16 delov, je idealna za gledanje na dah.

Luther

luther

BBCjevo psihološko dramo, oziroma njenega protagonista, Johna Lutherja, lahko opišem z dvema besedama: sila narave. Neponovljivi Idris Elba (Stringer Bell iz The Wire) je londonski detektiv, ki ga preganjajo demoni, njegove metode pa so največkrat nasilne in nezakonite. Službi je posvečen stoodstotno, kar terja svoj davek – a nekdo mora loviti največje norce londonskega podzemlja, ne? Če so vam všeč temačne angleške serije, si morate serijo nujno ogledati. Sem omenil, da je Idris Elba naravnost fantastičen?

Peaky Blinders

peaky-blinders-top-brit-serije

Peaky Blinders je obetavna nova serija, ki se vrti okrog zgodovinske tolpe v Birminghamu z istim imenom. Dogaja se takoj po prvi svetovni vojni, vodja tolpe pa je Tommy Shelby (Cillian Murphy), nadebuden in nevaren možakar. S svojimi zločestnostmi pride na radar inšpektorju Chesterju Campbellu (Sam Neill), ki pride iz Belfasta počistit nesnago zločinsko.

Rome

rome

Redkokatero delo fikcije tako dobro prikaže dekadenco antičnega Rima kot britanska serija Rome, v kateri med drugim blestijo Kevin McKidd, Ray Stevenson in Polly Walker. Zgodba se odvija v prvem stoletju pred našim štetjem, ko se Rimska republika spreminja v imperij. Začne se s Cezarjevo okupacijo Galije, zaključi prvo sezono z njegovim atentatom, sledi pa vzpon prvega cesarja Avgusta, oziroma Gaja Oktavijana. Igralska zasedba in scenaristi vedo, kaj delajo, serija pa izgleda čudovito. Ravno dovolj morije in spolnega občevanja je, da bo všeč oboževalcem serije Game of Thrones.

Sherlock

sherlock

Sherlock Holmes, najslavnejši detektiv na obli, je od svojih začetkov dobil nešteto uprizoritev, a najnovejša (britanska) je gotovo najboljša. Benedict Cumberbatch fantastično odigra ego-ekscentričnega detektivskega Wunderkinda, a še bolj je treba pohvaliti Martina Freemana, ki igra tudi v Fargu. Čudovito britanski stil snemanja in odlični preobrati v osnovi detektivsko proceduralko spremeni v vrtiljak akcije in ugank, ki starega detektiva znova osvežijo in približajo novim generacijam. Tudi to, da je bil tako izvirni Watson kot tudisodobni veteran vojne v Afganistanu.

Skins

skins

Skins je čudovit vpogled v vsakdanjih britanskih najstnikov iz zlomljenih družin. Mularija se bojuje s starši, šolo, ljubeznijo, drogo, pričakovanji in samimi seboj. Resda serija pretirava z zabavami (dvomimo, da šestnajstletniki toliko žurajo), a vsi klišeji žajfnic so izredno dobro izvedeni, med prizori tragičnega vsakdanjika je ravno dovolj britanskega humorja, mladoletni igralci pa so tako dobri, da skoraj ne verjameš njihovi starosti. Serija je seksi, zabavna in pametna.

Spooks

spooks

Dandanes so špijuni spet aktualni, zato pride ljubiteljem Jamesa Bonda 10 sezon nagrajene in priljubljene serije še kako prav. Spooks pokukajo v ozadje obveščevalne agencije MI-5 in s pomočjo ogromnega proračuna ter odličnimi igralci potuje po blodnjaku skrivnosti in dvojnih agentov. Od ameriških špijonad se razlikuje v tem, da že v drugi sezoni ubije nekoga sila pomembnega, klišejev pa je zelo malo.

The Hour

the-hour

Ben Whishaw je eden od razlogov za ogled serije, ki se osredotoča na novičarstvo med hladno vojno (natančneje v letu 1956), ob njem pa blesti Dominic West, ki je zaslovel v The Wire. Serijo so sicer (prezgodaj) ukinili, a zanimivo je videti zgodovinske dogodke skozi oči britanskih novinarjev. Nekateri jo primerjajo z ameriško serijo The Newsroom, a “z boljšimi oblekami in veliko bolj prebavljivo”.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x