07/06/2023 | 18:56
You are here:  / Seznami / Video / Najbolj obetavne serije letošnje jeseni

Najbolj obetavne serije letošnje jeseni

Jesen je za ljubitelje TV serij tako kot za vinarje čas veselja, četudi iz povsem drugih razlogov. In prav tako kot pri grozdju se tudi pri TV produkciji kvaliteta letine razlikuje iz leta v leto. In če smem nadaljevati vinarsko prispodobo, na police pride več vina v tetrapaku kot kvalitetnega za obletnice. Če se osredotočimo na ameriško produkcijo: velika večina stvari iz televizijskih hiš s tremi črkami (ABC, CBS, Fox in NBC), je običajno povprečna, velik del serij pa ukinejo še preden je potrjena druga sezona. In medtem ko tudi kabelski in spletni velikani kot so Netflix, HBO in Amazon, prepogosto na trg vržejo napol kuhano serijo, je stava nanje bolj smela.

Med detektivi, ki imajo partnerje s posebnimi znanji; nesebičnimi zdravniki s skrivnostmi; superjunaki, ki niso dovolj dobri za Hollywoodski film; neškodljivimi zgodbami o belcih iz srednjega razreda; in nerazložljivimi reinkarnacijami kot sta Roseanne ter Will & Grace, se letos jeseni lahko obetamo bolj malo unikatnih in obetavnih stvari z ameriške celine.

HBO in Netflix na pomoč

Septembra sta gotovo največ zanimanja vzbudili seriji, ki sta se začeli na isti dan (desetega): HBO-jev The Deuce, pod katerega se je podpisal kultni David Simon (Skrivna naveza), pripoveduje zgodbo o dvojčkih (oba igra James Franco), ki poskušata v New Yorku sredi sedemdesetih uspeti v pornografski industriji. Drugi je Foxov The Orville, ki ga je ustvaril Seth MacFarlane (Družinski človek), gre pa za parodijo Zveznih stez, kjer se pripoved vrti okrog “manj pomembne” vesoljske ladje. Če pa komu parodija ne diši, bo verjetno raje gledal prvo pravo reinkarnacijo Zvezdnih stez v šestnajstih letih: Star Trek: Discovery (CBS), ki je luč sveta ugledal 24. septembra, se dogaja desetletje pred izvirnikom. Septembrski seriji, deležni večje pozornosti, sta še The Brave in SEAL Team, obe projekt producentov serije Domovina. Prva govori o tajni vojaški specialni enoti, druga pa o tajni vojaški specialni enoti. Prva je začela 25. septembra na NBC, druga pa dva dni kasneje na CBS.

Mindhunter (Netflix)

Oktober je že bolj prijazen sladokuscem, dvakrat po zaslugi Netflixa. 6. oktobra smo dobili serijo Suburra, kriminalni triler, ki v Rimu pomeša mafijo, politiko in Vatikan. Ker prihaja od ljudi, ki so posneli najboljšo italijansko serijo Gomorrah, sem prepričan, da bo nemudoma kultna. Druga svetla točka bi lahko bil Mindhunter (13. oktober) iz uma Davida Fincherja (Hiša iz kart). Zgodba? Dva FBI agenta bosta po Ameriki lovila serijske morilce konec sedemdesetih.

Tisti, ki se zadovoljijo z manj unikatnimi stvarmi, bodo verjetno preklopili (beri: sneli z interneta) na Foxov Ghosted, ki je parodija na Dosjeje X, ali pa na reanimirano žajfnico Dynasty, ki je v osemdesetih gledalcem pokazala, da bogati res živijo lepše od njih. Prvo smo lahko gledali na prvi oktobrski dan, drugo pa bomo enajst dni kasneje.

Še bolj skromna britanska produkcija

Američani torej obljubljajo štiri res obetavne serije in morje povprečnih. Kako pa je z Britanci? Najprej je treba omeniti, da so Britanci enako skopi z datumi in podrobnostmi prihajajočih serij kot so s številom epizod na sezono. Tri najbolj obetavne serije, ki jih bodo Britanci pokazali enkrat med poletjem in zimo, so komedija, zgodovinska drama in krimič. Back (Channel 4) je sitcom v šestih delih, v katerih bosta moči spet združila nepozabna David Mitchell in Robert Webb (Peep Show), pripovedovala pa bosta zgodbo uspešnega gostilničarja in njegovega posvojenega brata, ki se po dolgem času vrne in poskuša “ukrasti” njegovo družino in posel. Omenjena zgodovinska drama bo Britannia, štorija postavljena v leto 43, ko so britanske otoke okupirali Rimljani. V desetih delih se bodo morala lokalna plemena spoprijateljiti, če hočejo odgnati tujca. McMafia (BBC) pa bo miniserija, ki se bo lotila kriminalnega podzemlja, od ruske mafije in mehiških kartelov pa do pakistanskih preprodajalcev droge in balkanskih tihotapcev. Britanska TV produkcija je seveda manjša od ameriške, zato z Otoka pride manj serij, so pa praviloma kvalitetnejše. A glede na to, da so nam spomladi dali Tabu, Harlots, in Born to Kill, jim počasnosti ne moremo zameriti.

McMafia (BBC)

Če strnemo, so najbolj produktivne ameriške TV hiše s tremi črkami, delajo pa po načelu kvantiteta nad kvaliteto. Netflix in HBO v svoje izdelke vržeta največ denarja, kar se seveda pozna na kakovosti. Britanci na drugi strani oceana pa počasi, premišljeno in skrivnostno delajo na materialu srednjega razreda. Če vas do veselega decembra nič od naštetega ne navduši, pa sem prepričan, da se nekje najdejo ponovitve Prijateljev.

Članek je bil objavljen v reviji Stop

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x