22/10/2021 | 02:48
You are here:  / dokumentarec / Drama / Novice / true crime / Porast dokumentarnih serij o resničnih zločinih

Porast dokumentarnih serij o resničnih zločinih

Zdi se, da televizija zadnje leto in pol jaha na valovih resničnih zločinov. Čeprav ima tako imenovani kriminalistično-dokumentarni žanr že dolgo zgodovino, se je s podcastom Serial, v katerem je Sarah Koenig raziskovala umor srednješolke Hae Min Lee iz leta 1999, nekaj premaknilo.

NETFLIXOVA SERIJA POSTAVI NOVE MEJNIKE

Neverjetnemu uspehu prve sezone Serial je konec leta 2015 sledila še druga, leta 2016 pa je žanr doživel pravi razcvet. Veliko zaslugo za to ima Netflixova dokumentarna serija Making a Murderer, ki je popisala resnično zgodbo Stevena Averyja iz revnega okrožja v Wisconsinu, ki je bil leta 1985 obsojen zaradi spolnega napada in poskusa umora. Za zapahami je preživel kar 18 let, preden je bil na podlagi DNK dokazov leta 2003 izpuščen. A že leta 2005 so ga ponovno aretirali zaradi umora mlade fotografinje Terese Halbach in ga obsodili na dosmrtno ječo. Dokumentarna serija v desetih delih, ki so jo snemali kar deset let, je proti pričakovanjem Netflixa doživela izjemen uspeh in sprožila tudi peticijo za pomilostitev Averyja, ki je presegla 500 tisoč podpisov. Druga sezona priljubljene serije naj bi bila na ogled že letos.

JonBenet Ramsey so pri njenih šestih letih našli umorjeno v kleti lastnega doma.

KUJ ŽELEZO, DOKLER JE VROČE

V nasprotju z ostalimi dokumentarnimi oddajami o resničnih zločinih, ki Američane že od nekdaj fascinirajo, je Making a Murderer ponudila vpogled v skorumpiran pravosodni sistem in načela neprijetne razprave o ogromnem prepadu med bogatimi in revnimi. Za žanr so se hitro ogrele tudi druge televizijske hiše in tako je februarja 2016 na kanalu FX premiero doživela serija Ljudstvo proti O.J. Simpsonu (The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story), ki z vidika odvetnikov pripoveduje zgodbo o sojenju nekdanjemu igralcu ameriškega nogometa O.J. Simpsonu, osumljenemu za umor svoje bivše žene Nicole Brown Simpson in njenega fanta Ronalda Goldmana. Tudi ta serija je postala pravi hit, Simpsonov primer pa je po 21 letih ponovno vzbudil zanimanje v medijih. Omenjenima serijama je sledila še miniserija v dveh delih The Case of: JonBenet Ramsey, ki se je osredotočila na 20 let star primer zvezdnice otroških lepotnih tekmovanj JonBenet Ramsey, ki je pri komaj šestih letih umrla v nepojasnjenih okoliščinah.

RESNICA, BOLJ ČUDNA OD FIKCIJE

Čeprav so bili omenjeni trije primeri najbolj odmevni, pa niso bili edini, ki so si utrli pot na televizijo. Netflix je med drugim objavil dokumentarec o Amandi Knox, ki je skoraj štiri leta preživela v italijanskem zaporu zaradi domnevnega umora svoje sostanovalke in serijo v osmih delih Captive, ki raziskuje osem resničnih talskih situacij. Nerešeni serijski umori spolnih delavcev so bili glavna tema dokumentarne serije The Killing Season, medtem ko se je The Killing Fields poglobila v nerešen umor mlade ženske v Louisiani. Ena zadnjih serij, ki je prav tako doživela izjemen odziv, je The Keepers (Čuvaji), ki raziskuje 47 let star umor nune Cathy Cesnik s slovenskimi koreninami. Razlogov za takšno popularnost je več. Josh Zeman, producent The Killing Season, predvideva, da se je vse začelo s TV serijami kot sta The Wire in The Killing, ki ju odlikuje počasnejše pripovedovanje in posledično bogatejše zgodbe. Ta trend se je nato razširil tudi na dokumentarne oddaje in kot je videti, mu ni konca. Eden od razlogov je tudi vseprisotnost kamer. Brez posnetkov zasliševanja in video posnetkov sojenj bi bilo izjemno težko, če ne celo nemogoče povedati zgodbo. Danes je na voljo veliko več materiala kot pred dvajsetimi leti in poceni igrane uprizoritve niso več potrebne, saj lahko vpleteni v zločin sami povejo svojo zgodbo. Navdušenje nad resničnimi zločini ima po nekaterih teorijah opraviti tudi z dogodki lanskega leta. Teroristični napadi, smrti znanih osebnosti in nenazadnje izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA naj bi pripomogli k vsesplošnemu zanimanju, saj je eden od načinov, kako odvrniti pozornost od nasilja in izgube prav ta, da najdeš uteho v resničnih zločinih. Čeprav se mogoče zdi morbidno, da se z resničnim življenjem spopadamo tako, da gledamo grozljive posnetke iz preteklosti, pa je po drugi strani to povsem naravno početje, saj kot družba nismo več občutljivi za nasilje in seks, zato morajo mediji za ohranitev naše pozornosti nenehno premikati meje.

Vlogo Donatelle Versace bo v prihajajoči sezoni antologije Ameriška kriminalka odigrala Penelope Cruz.

MED NOVIČARSTVOM IN ZABAVO

Ne glede na to, ali gre uspeh tako imenovanih »true crime« serij pripisati pripovedni tehniki, boljši kakovosti zvočnih in video posnetkov ali zgolj izogibanju resničnim težavam s poglabljanjem v desetletja stare zločine, je dejstvo, da zanimanje za njih še nekaj časa ne bo upadlo. O tem priča število serij, ki prihajajo naslednje leto, med drugim tudi druga sezona antologije American Crime Story, ki se bo vrtela okrog smrti italijanskega modnega oblikovalca Giannija Versaceja, ki je bil leta 1997 ubit na svojem domu v Miamiju. V dobi interneta je iskanje pravice veliko lažje, serije pa so nedvomno plemenit poskus, da v pogosto kaotičen in pokvarjen svet vnesemo nekaj reda in smisla. A kar je pri vsem tem tragično je to, da bodo le primeri s posebej opolzkimi pripovedmi in dobrim dostopom do ključnih oseb dobili pozornost, ki si jo zaslužijo.

Članek je bil objavljen v reviji Stop.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x