11/08/2022 | 17:31
You are here:  / Dejstva / Grozljivka / Sci-Fi / Seznami / 14 stvari, ki jih (verjetno) niste vedeli o Stranger Things

14 stvari, ki jih (verjetno) niste vedeli o Stranger Things

Stranger Things je ljubitelje serij presenetila iz zasede in močno premešala naše mentalne TOP10 sezname. Izkazalo se je, da tudi v ozadju serije ne manjka zanimivih zgodb in dejstev. Poglejmo si najboljše.

stranger-things-eleven

Millie Bobby Brown, dekle, ki igra Eleven, si je morala za serijo pobriti večino las. Za enajstletnico je to seveda grozljiva ideja, zato sprva ni bila za. A brata Duffer, ustvarjalca, sta ji pokazala, kako frajersko je bila videti Charlize Theron v zadnjem Mad Maxu, zato si je Millie hitro premislila.

stephen-king-cujo

Policist, ki varuje mrtvašnico, bere “Cujo” Stephena Kinga. To je ena izmed mnogih referenc nanj v seriji, saj so njegove zgodbe in atmosfera velik navdih.

stranger-things-it

Ko smo že pri Kingu: Finn Wolfhard, ki igra Mika, bo naslednje leto zaigral v novi verziji It.

stranger-things-dustin

Gaten Matarazzo, fant, ki igra Dustina, je do konca snemanja tako mutiral, da ga tonska ekipa ni več mogla porabiti za dodatna snemanja dialogov.

stranger-things-uniforme

Policisti mesteca Hawkins nosijo uniforme, ki so identične tistim, ki jih vozijo v Jaws na otoku Amity. Takšnih detajlov in referenc je v seriji mnogo.

stranger-things-winona-ryder

Winona Ryder do snemanja Stranger Things ni vedela, kaj je “streaming” ali kaj je to Netflix.

stranger-things-dungeons-and-dragons

Demogorgon je v svetu Dungeon and Dragons (igra, ki jo igra četverica) najmočnejši zlobnež, saj je Demonski princ Brezna, kraja, v katerem je zbran največji kaos zla.

stranger-things-powel

V duhu namigovanja na osemdeseta, načelnik Jim Hopper je ime dobil po liku, ki ga išče Schwarzenegger v filmu Predator. Eden od temnopoltih policistov se imenuje Powell, kar je verjetno poklon Die Hard.

Projekt MKULTRA, s katerim se je ukvarjal Dr. Brenner, je bil dejanski projekt, v okviru katerega je CIA med letoma 1953 in 1973 raziskovala telekinezo in nadzor uma.

stranger-things-xmen

Ko Will v prvi epizodi zmaga, hoče Dustinov strip X-Men 134. V tem stripu se Jean Grey prvič spremeni v Dark Phoenix, superjunakinjo, ki obvlada telekinezo in telepatijo. Četverica kmalu spozna čisto pravo superjunakinjo – Eleven.

stranger-things-poltergeist

Joyce v preblisku Willa preseneti s kartami za Poltergeist. Kasneje, ko Will izgine, se z mamo sporazumeva na podoben način kot se je sporazumevala Carol Anne. Will uporablja svetila, medtem ko je slednja govorila skozi televizor.

stranger-things-nancy

Nancy je poklon filmu Nightmare on Elm Street. Oblači se podobno kot glavna junakinja, z Jonathanom pa postavi pasti za pošast. Končni spopad je podoben tistemu med Nancy in Fredom Krugerjem.

stranger-thing-zid

Na tem mestu dodajmo še elastične zidove iz istega filma.

stranger-things-hpl

Slamnato podjetje, ki je krinka za tajno vladno organizacijo, se imenuje Hawkins Power and Light, s kratico HPL. To je poklon velikemu piscu kozmičnih grozljivk H. P. Lovecraftu. Pošast, portal in svet na drugi strani so navdih dobili prav pri njem.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x