01/04/2023 | 09:51
You are here:  / Drama / Seznami / Video / 5 dokazov, da je Tony Soprano mrtev

5 dokazov, da je Tony Soprano mrtev

Od zadnjega dela serije The Sopranos je minilo že sedem let, ko je zaključek kultne serije (10. junija 2007) skoraj 12 milijonov ameriških gledalcev (dan kasneje pa še preostanek sveta) prilepil ob sedeže, ko so se vsi vprašali “Kaj za vraga se je zgodilo?”

Tony Soprano prikoraka v restavracijo in se poigra z džuboksom. Izbere pesem in si ogleda ljudi v lokalu. Nato vstopita Carmella in Anthony Junior, prisedeta in začneta pogovor. Nato se mimo družine sprehodi sumljiv moški, ki mu kamera sledi ravno dovolj, da je gledalcu jasno, da ni naključni obiskovalec. Chase ga namreč večkrat pokaže. Zunaj se Meadow trudi s parkiranjem avta in ko ji le uspe, se proti restavraciji odpravi tudi ona. Ko vstopi, Tony dvigne pogled, serija pa se nepričakovano konča. Kaj se je zgodilo? Je Tony Soprano umrl ali ne? V zadnjih tednih je ustvarjalec David Chase končno spregovoril in dejal, da Tony ni umrl. A temu ni dodal pojasnila.

A kmalu se je Chase odzval na omenjeni članek in dodal, da pravzaprav ni važno, ali je Tony Soprano mrtev ali ne. Po njegovem zadnji prizor postavi vprašanje duhovnosti, ki nima pravilnih odgovorov. Prav, še vedno nam ni nič jasno. Nekdo se je zelo potrudil in napisal dolg esej na podlagi zadnjega prizora, mi pa se bomo osredotočili na pet dokazov, da je Tony Soprano zares mrtev.

Možakar v mafijski jakni

Možakar v jakni | HBO

Možakar v jakni | HBO

Kot že rečeno, v restavracijo vstopi sumljiv možakar italijanskega porekla, ki je oblečen v sivo jakno. Večkrat ga pokaže, kako gleda proti Tonyju. Nato mu kamera sledi, ko odkoraka proti stranišču, Chase pa se potrudi, da ga gledalci opazimo. Zakaj ? Ker je ubil vsem ljubega mafijskega botra. Med vsemi statisti je prav njegova vloga eksplicitno opisana: “Man in Members Only Jacket”, kar pomeni “moški v članski jakni”. Torej je možakar pomemben lik, četudi ne izgovori niti besedice. Imamo torej morilca.

Morilec Tonyja Soprana | IMDB

Morilec Tonyja Soprana | IMDB

Boter

boter-restavracija

Navdih | Paramount Pictures

Eden najpomembnejših prizorov v Botru se zgodi v restavraciji. Michael Corleone se maščuje mafijcema, ki sta hotela umoriti njegovega očeta. Ker Michael ve, da ga bodo pretipali in preverili, če je oborožen, pred tem skrije revolver v stranišču. Odpravi se vanj, vzame pištolo, se vrne in poči omenjena možakarja. V The Sopranos je ogromno referenc na kultni mafijski film, zato ne čudi, da bi se David Chase nanj spomnil tudi v zadnjem prizoru. Torej smo odkrili še način umora in morilsko orožje.

Parkiranje

meadow-soprano-parkiranje

Smrtonosno zavlačevanje | HBO

Iz nekega razloga se režiser močno osredotoča na neuspešne poskuse parkiranja Sopranove hčerke. Če se nam je zdela nepričakovana tema čudna, bi se nam moralo zdeti čudno tudi to, da v zadnje pol minute ene najboljših TV serij v zgodovini gledamo, kako se mladenka muči s parkiranjem. Če bi prišla pravočasno v restavracijo in sedla poleg svojega očeta, bi bil Tony Soprano pravzaprav še živ! Če se spomnimo predzadnje epizode, Tony svojo soprogo v vsem kaosu okrog njiju pomiri, da se v njegovem poslu nihče ne dotakne družinskih članov. Torej možakar v sivi jakni ne bi ustrelil Meadow in posledično tudi ne Tonyja. A ker ne vemo, če ji je uspelo sesti za mizo preden je iz stranišča stopil morilec, ne vemo niti tega, če je Tonyja smrt preskočila.

Tonyjev zorni kot

sopranos-zadnji-prizor-header

Tik pred smrtjo | HBO

Vse dogajanje v restavraciji je posneto s Tonyjevega zornega kota in prišleke vidimo, ko Tony dvigne glavo. Gledalci bi prisegli, da so ob zadnjem dvigu glave videli, da je v restavracijo vstopila Meadow, a je nikoli ne pokaže. Če bi jo, bi jo pokazalo s Tonyjevega zornega kota, a ker je mrtev, zornega kota ni – le črnina. Med zadnjim prizorom in odjavno špico je namenoma minilo nekaj trenutkov in nekateri menijo, da ta črnina (za katero je večina mislila, da jim je crknil televizor) predstavlja praznino smrti, na mestu, kjer smo vsi pričakovali zorni kot Tonyja Soprana.

“Ko se zgodi, sploh ne veš, ne?”

V zgornjem posnetku se Tony in Bobby pogovarjata o mafijskem življenju. Med drugim Bobby omeni, da verjetno sploh ne slišiš, ko te nekdo ubije. Ko možakar v sivi jakni sname Tonyja Soprana, niti slednji ne občinstvo ne sliši strela. David Chase se je očitno odločil, da hoče, da publika čuti smrt Tonyja Soprana, ne vidi. A če vprašate njega, vas bo sitno nadrl in odgnal. Zakaj moramo vse tako analizirati?

vir: WhatCulture

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Ta stran uporablja piškotke. Dokler ste na strani, se strinjate s pravilnikom.
Sprejmem piškotke
x